ОБЕРЕЖНО ХАРЧОВІ ТОКСИКОІНФЕКЦІЇ

22

ОБЕРЕЖНО ХАРЧОВІ ТОКСИКОІНФЕКЦІЇ

Харчові токсикоінфекції – гострі інфекційні захворювання, які виникають внаслідок уживання в їжу продуктів, що містять патогенні або умовно-патогенні мікроби та їхні токсини; характеризуються короткочасним перебігом із симптомами загальної інтоксикації та гострого гастроентериту. Мікроби, які викликають харчові токсикоінфекції, здатні накопичуватися в харчових продуктах при порушеннях температурного режиму та умов зберігання продуктів.

Причинами таких спалахів є залучення до приготування страв випадкових осіб, які не обізнані з елементарними правилами особистої гігієни, а також порушення технологій приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму. Також, чинниками передачі кишкових інфекцій є неякісно промиті овочі, зелень, фрукти, ягоди, що купується населенням на стихійних ринках, у приватних осіб.

Ознаки – захворювання починаються раптово з нудоти та блювоти, приєднується пронос, можуть бути різкі болі в животі. Звичайно захворювання протікає із загальною інтоксикацією – підвищення температури тіла, головний біль, слабкість.

Найнебезпечнішим серед бактеріальних токсикозів є ботулізм. Збудник ботулізму є мешканцем кишечнику багатьох видів тварин та птахів, звідки масивно виділяється в ґрунт. В ґрунті збудник ботулізму знаходиться у вигляді спор, які дуже стійкі до різноманітних впливів. Найчастіше реєструються захворювання, пов’язані з вживанням консервів, копченої або в’яленої риби, грибів домашнього приготування. Ці продукти частіше викликають групові, «сімейні» спалахи захворювання. Потрапляючи до анаеробних умов (без доступу кисню), паличка ботулізму починає виробляти токсин, який є найбільш небезпечним з органічних отрут. Ботулотоксин вражає нервову систему: з’являються розлад зору, «сітка» перед очима, порушення ковтання, мови. Якщо при перших проявах хвороби не надати спеціалізовану допомогу (введення протиботулінічної сироватки), наступає смерть від паралічу дихальних м’язів.

З метою профілактики кишкових інфекцій та харчових отруєнь необхідно виконувати наступні заходи профілактики:

– при виготовленні в домашніх умовах м’ясних, рибних, грибних і овочевих заготовок дотримуватись всіх правил стерилізації. Рибні та м’ясні  продукти повинні консервуватися у свіжому вигляді, овочі та фрукти ретельно очищати;

– не вживати продукти і напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з протермінованими термінами споживання;

– не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб, особливо в’ялену та сушену рибу домашнього приготування;

– не вживати незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини;

– при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми – обдати окропом;

– для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану.

У разі виявлення перших ознак кишкової інфекції необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне для здоров’я!