інформація Головного Управління Держпродспоживслужби в Харківській області

22

Пам’ятка щодо профілактики захворювань на вірусний гепатит А

            За офіційною інформацією Головного Управління Держпродспоживслужби в Харківській області в області  залишається напруженою ситуація щодо  захворюваності на вірусний гепатит А. Так за 9 місяців 2019 року зареєстровано 261 випадок захворювання на вірусний гепатит А.  Захворювання були зареєстровані серед мешканців м.Харків (197 випадків), Харківського району (16 випадків),м. Люботин (13 випадків), Дергачівського району (13 випадків), Валківського району (5 випадків), Балаклійського району (3 випадки), Зміївського, Золочівського, Ізюмського, Нововодолазького районів по 2 випадки, Вовчанського, Красноградського, Куп’янського, Лозівського, Первомайського, Чугуївського по 1 випадку. В жовтні 2019 року в Харківській області зареєстровано ускладнення санітарно-епідемічної ситуації з вірусного гепатиту А.

Вірусний гепатит А – це  гостре інфекційне захворювання з фекально-оральним механізмом передачі інфекції, переважним ураженням печінки і травного каналу. Збудником хвороби є вірус. Джерелом інфекції є хвора людина. Інфекція передається через шлунково-кишковий тракт. Виділяється вірус в навколишнє середовище з випорожненням хворого і потрапляє в організм здорової людини через забруднені харчові продукти, воду, предмети побуту, брудні руки, недотримання особистої гігієни.

Вірусний гепатит А вважається сезонним захворюванням, як правило, збільшення випадків захворювання спостерігається в осінньо-зимовий період. У народі його називають хворобою брудних рук. Інкубаційний період триває – 7-50 днів  (в середньому 15-35 днів).

Вірус гепатиту А досить стійкий у навколишньому середовищі. При кімнатній температурі він може зберігатися до двох тижнів, а при температурі +4°С протягом кількох місяців. Вірус також досить стійкий до дії дезінфікуючих засобів, але швидко гине при кип’ятінні (через 10 хвилин).

Важливу роль у попередженні виникнення та розповсюдженості гепатиту А відіграє громадська свідомість та дотримання правил особистої гігієни.

Щоб уникнути захворювання фахівці рекомендують:

  1. Ретельно мити руки після відвідування туалету, перед приготуванням                 та вживанням їжі.
  2. Вживати доброякісну питну воду, що подається водопровідними джерелами централізованого та децентралізованого водопостачання, які контролюються відповідними службами;
  3. Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання;
  4. Воду з децентралізованих джерел (колодязів, копанок тощо) перед вживанням кип’ятити не  менше 10 хв., дати відстоятися;
  5. Не вживати продукти, придбані на стихійних ринках;
  6. Ретельно мити перед вживанням сирі овочі та фрукти кип’яченою водою;
  7. Розливне молоко обов’язково кип’ятити;

8.Дотримуватись технологічного (температурного) режиму приготування їжі.